1.10.11

Телешко печено

Продукти :

телешко месо 1 кг
черен пипер 5 гр. - 1 ч.л.
бахар (смлян) 5 гр. - 1 ч.л.
дафинов лист 2 бр.
прясно масло 65 гр.
сол 20 гр. - 2 с.л.

за гарнитурата:

ориз 200 гр. - 1 ч.ч.
прясно масло 65 гр. - 1/2 пакетчe
кромид лук 1 глава
моркови 1 бр.
целина 1 глава
домати 2 бр.
магданоз 
черен пипер 

за соса :
растително масло 50 мл - 1/4 ч.ч.
брашно 10 гр.- 1 с.л.
доматено пюре 30 гр. - 1 1/2 с.л.
сол 

Приготвяне:

Месото (цяла парче без кости) се посолява, поръсва се със смления черен пипер, бахар и дафинов лист;Пробожда се на няколко места с нож, намазва се с маслото, увива се в пергаментова хартия и се пече в умерена фурна около 2 часа.

Гарнитура:
В сгорещеното разтопено масло се задушават последователно ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета целина, моркови и ситно нарязани домати, прибавя се ориза и се разбърква със задушените зеленчуци, залива се с 2 ч.ч. топла вода, посолява се на вкус и се кипва на силен огън.След това се задушава на тих огън 25-30 минути без да се разбърква.

Сос:
В мазнината се задушава ситно нарязания лук до омекване, залива се с малко вода и соса от печеното и се кипва, прибавят се размитите в студена вода брашно и доматено пюре, разбърква се, посолява се на вкус и се вари до сгъстяване. Опеченото се нарязва на филийки и се поднася с гарнитурата и соса.

Да ви е сладко !