16.1.10

Свинско с гарнитура

Продукти:

1кг месо от плешка,
3 моркова,
2глави лук,
1глава целина,
1стрък праз,
2супени лъжици олио,
1дафинов лист,
1кг картофи,
половин корен от хрян,
сол.

Приготвяне:

Морковите, лукът и целината се обелват. Празът се почиства и се отрязва само бялата му част.Зеленчуците се нарязват на дълги парчета. Олиото се загрява и в него месото се изпържва от всички страни.Изважда се. В същото олио се задушават и зеленчуците и се изваждат, когато омекнат.Месото се намазва със сол и пипер, прибавясе дафинов лист, залива се с половин литър гореща вода и се вари около 45 мин.Картофите се обелват, нарязват на четвъртинки.Месото се изважда от бульона, нарязва се на филийки и се наръсва със стърган хрян. В останалия бульон се долива 250 гр вода и в него се сваряват картофите.Месото се сервира със зеленчуците и картофите. Отделно се поднася сос от хрян.

Приготвяне на сос от хрян

Продукти:

250 гр мляко и още толкова месен бульон, 3 филии сух хляб без коричката,2-3 лъжици настърган хрян, сол и малко захар.

Приготвяне:

Млякото се смесва с бульона. Слага се да заври и една след друга се пускат филиите хляб. Сваля се от огъня и се пасира, докато се превърне на гъст крем.Като се бърка непрекъснато се прибавят настъргания хран, солта и захарта.

Да ви е сладко !

Сарми от лозови листа

Продукти:

Една чаша и половина ориз,лозови листа от консерва/измийте ги добре/, една глава лук,1чаена чаша олио,1-2 лимона, една и половина връзки свеж или изсушен копър,черен пипер по желание, сухи чушки, маслини, сол.

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко вода, добавя се олиото. Когато омекне се добавя оризът и се пържи до прозрачност.Залива се с една чаена чаша вряла вода и се оставя на тих огън, докато водата се изпари.Сместа се отстранява от огъня и се подправя с черен пипер и ситно нарязания копър.Подкиселява се с лимонов сок и се посолява на вкус.Завиват се малки правоъгълни сармички и се подреждат плътно в тенджера, постлана с лозови листа.Между редовете се поставят лимонови резенчета и сухи чушки. Накрая се покриват с лозови листа и се похлупват с чиния.Заливат се с гореща, леко подсолена вода до нивото на сармичките и се варят на тих огън до готовност.Като изстинат се нареждат в чиния и се украсяват с лимонови резенчета и маслини.

Добър апетит !