16.1.10

Сарми от лозови листа

Продукти:

Една чаша и половина ориз,лозови листа от консерва/измийте ги добре/, една глава лук,1чаена чаша олио,1-2 лимона, една и половина връзки свеж или изсушен копър,черен пипер по желание, сухи чушки, маслини, сол.

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко вода, добавя се олиото. Когато омекне се добавя оризът и се пържи до прозрачност.Залива се с една чаена чаша вряла вода и се оставя на тих огън, докато водата се изпари.Сместа се отстранява от огъня и се подправя с черен пипер и ситно нарязания копър.Подкиселява се с лимонов сок и се посолява на вкус.Завиват се малки правоъгълни сармички и се подреждат плътно в тенджера, постлана с лозови листа.Между редовете се поставят лимонови резенчета и сухи чушки. Накрая се покриват с лозови листа и се похлупват с чиния.Заливат се с гореща, леко подсолена вода до нивото на сармичките и се варят на тих огън до готовност.Като изстинат се нареждат в чиния и се украсяват с лимонови резенчета и маслини.

Добър апетит !