31.10.09

Плодов кекс

Продукти :

3.броя яйца
8 с.л захар
8 с.л брашно
1 с.л. олио
1 ч.л. сода
1 прах ванилия
сладко с цели плодове - ягоди,къпини
3 с.л. кисело мляко
хартия за печене

Приготвяне :

Първо се разбиват яйцата и захарта, после се добавя олиото, брашното, млякото и содата като продължавате да разбивате с миксера. В тавата се поставя хартията за печене.Върху нея се слагат плодовете от сладкото, после се изсипва сместа.Пече се около 20 мин на 220 градуса.След като изстине се обръща с дъното нагоре и се залива с течният сироп от сладкото.

Да ви е сладко !

30.10.09

Свинско със зеле

Свинско със зелеПродукти :

Свинско месо от бут или вратни пържоли - 2 броя.
1 зелка
1 ч.чаша доматен сок
червен пипер,
черен пипер,
магданоз,
дафинов лист,
сол на вкус

Приготвяне :

Зелката се нарязва и се слага в тенджерка със малко олио, на котлона да омекне. Може да сложите половин чаша вода, ако е необходимо. След като омекне добавяте подправките, обърквате. След малко прибавяте и доматения сок.Оставяте да заври.
Отделно сварявате месото, нарязвате го на хапки. Прибавяте към зелето в тавичка и го пъхате във фурната да се запече. Пече се на 200 градуса. Поднася се с червено вино и люти чушлета.

Да ви е сладко !

26.10.09

Суфле от картофи с шунка

Продукти:

1/2кг картофи,
150 гр шунка, нарязана на ситно,
100гр прясно масло,
4 яйца,
3 лъжици кисело мляко.

Приготвяне :

Картофите се сваряват , обелват и се претриват през цедка или се смачкват на пюре, докато са горещи.Маслото се разбива постепенно с четири жълтъка, един по един и се прибавя киселото мляко. Изсипва се при картофеното пюре и се разбърква добре. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят лъжица по лъжица към пюрето като се бърка леко сместа. Изсипва се половината в огнеупорен съд, поръсва се с шунката. Отгоре се изсипва останалата смес. Пече се в умерено силна фурна. Поднася се топло.

Да ви е сладко !

Телешко месо с гъби

Продукти:

700гр. телешко месо,
2 моркова,
1/2 главичка целина,
1 глава лук,
300гр. гъби,
олио,
черен пипер на прах

Приготвяне:

Месото се нарязва на порции, залива се с гореща вода да се покрие и се оставя да ври.Когато месото омекне се прибавят нарязаните на колелца моркови, целината и лука.Посолява се и се оставя още да ври на тих огън. Гъбите се изчистват и измиват. Нарязват се на филии и се задушават в мазнина и малко черен пипер, като от време на време се долива по малко от бульона на месото. Свареното месо се изважда от бульона, оцежда се и се прибавя към гъбите. Поднася се в голяма чиния с гарнитура от картофено пюре и грах попарн с масло.

Добър апетит !

19.10.09

Филе "Миньон"

Продукти:

четири средно големи пържоли от филето на младо говеждо месо,
1/2пакетче масло,
половин кг гъби печурки,
четири филии бял хляб,
чаша прясно мляко,
едно яйце,сол,
черен пипер.

Приготвяне:

Намажете пържолите с разтопено масло и ги оставете да отлежат един час.Изчистете и измийте гъбите е ги нарежете на ивички, а по-дребните оставете цели.Сварете ги в подсолена вода.Отделно запържете леко 2 равни лъжици брашно в три лъжици масло и го разредете на умерено гъст сос с част от гъбената отвара. Прибавете изцедените гъби и поръсете с черен пипер на вкус.Поварете соса още пет минути.Затоплете силно олио и изпържете в него предварително натопените в мляко и яйце филии хляб.След това посолете пържолките, поръсете ги с черен пипер и също ги изпържете.Нареждате пържените филии в голяма чиния и слагате върху тях по една пържола.Заливате с гъбения сос и поднасяте.

Добър Апетит !

11.10.09

Бързи кексчета "Цони"

кексчета
Продукти :

2 яйца
2 ч.ч. брашно
половин ч.ч. олио
половин ч.ч. захар
половин ч.ч. орехи
половин ч.ч. домашно сладко
една чаена лъжица сода бикарбонат
една ч.ч. вода

Приготвяне :

Всички продукти освен орехите се слагат в дълбок съд и се объркват с вилица. Така получената смес се слага в чашки за крем карамел (без да се мажат с олио) до половината на чашката, защото сместа се надува и не трябва да прелее.Поръсва се отгоре с орехите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като станат готови кексчетата се поръсват с пудра захар.


Да ви е сладко !

6.10.09

Агнес

Традиционна рецепта
агнес
Продукти:

1 пакетче чисто масло,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. счукани или смлени орехи(ако обичате орехи, можете да сложите и повечко,става още по-вкусно),
1 ч.ч. брашно,
4 белтъка;

За заливката:

4 жълтъка,
1 ч.ч. пудра захар,
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Отделно се разбиват белтъците на сняг. Маслото се разбива със захарта.
Към тях се прибавят орехите, брашното и белтъците разбити на сняг. Разбърква се, докато стане като рядко тесто, и се пече в намазана тавичка с олио и посипана с брашно, на 200°С около 40 мин.

За заливката:

Разбиват се жълтъците с пудрата захар и ванилията.След като се опече и изстине, сладкиша се намазва със жълтъците и се оставя да засъхне.

Да ви е сладко !