30.9.09

Омлет с ябълки

Продукти:

2 яйца,
2-3 лъжици брашно,
лъжица ром или коняк,
прясно мляко,
2 по- големи ябълки,
захар,
канела,
пудра захар

Приготвяне:

Двете яйца се разбиват 5-6 минути, след това към тях се прибавят с разбиване двете лъжици брашно и коняка. Постепенно се прибавя прясното мляко, колкото е необходимо, за да се получи гъста като боза смес.Оставете я да почива 1/2- 1час. Обелете и настържете на едро ренде ябълките, подсладете ги с 1-2 лъжици захар, ароматизирате с една лъжичса канела и ги прибавете към яйчената смес.Опържете омлетите до златисто от двете страни.Поднесети ги топли, поръсени с пудра захар.

Да ви е сладко !

Рачел

Продукти:

2кг изчистена тиква,
1кг захар,
1кг глюкоза,
1литър вода,
2чаени лъжици лимонена киселина.

Приготвяне:

Тиквата стои два часа във варна вода. Измива се добре.Приготвя се сиропа като се смесват захарта, глюкозата и водата.Като заври се пуска в него тиквата.Накрая се слага лимонената киселина. Изважда се да изстине и се прибира в буркани.

Да ви е сладко !

26.9.09

Сом в орехов сос

Продукти:

Един средно голям сом,
магданоз,
лимонов сок,
1 чаша орехови ядки,
1 филия хляб,накисната във вода и изстискана,
4-5 скилидки чесън,
олио,
оцет,
2 твърдо сварени яйца.

Приготвяне:

Изчистете и измийте рибата, нарежете го на филии за пържене. Оваляйте го в смес от брашно и сол и го оставете да престои половин час.След това пържите в сгорещено олио.Изпържената риба наръсвате с лимонов сок и нарязан магданоз.Счуквате добре орехите,прибавяте накиснатия и изцеден хляб, счукания чесън, три лъжици олио и две лъжици оцет. Разбивате добре сместа и разреждате с топла вода, за да получите умерено гъст сос.Поднесете изпържената риба с този сос и твърдо сварените яйца, нарязани на четвъртинки.

Добър Апетит !

Задушена пъстърва

Продукти:

4-5 дребни пъстърви, измити и изчистени,
1глава лук,
2моркова,
няколко стръка магданоз,
1 резен целина,
черен пипер на зърна,
мазнина,
чаша бяло вино,
1 яйце,
варени картофи.

Приготвяне:

Нарежете на филийки лука, нарежете морковите и целината на кубчета. Сложете ги в плитка тенджера, прибавете ситно нарязания магданоз и върху тях наредете осолената пастърва.Прибавете и десетина зърна черен пипер.Залейте рибата с 3-4 лъжици мазнина и чаша бяло вино.Захлупете ги плътно и ги оставете да се задушат 40 минути на слаб огън.Извадете готовите рибки в чиния и ги полейте със соса от задушаването, прецеден и подправен с 1 лъжичка прясно масло и един жълтък.Поднесете с варени картофи , полети със запържено масло.

Да ви е сладко !

13.9.09

Паниран език със сос от хрян

Продукти:

1 телешки език,
две яйца,
галета,
1 ябълка,
1 кафена чашка вино,
1лъжичка лимонов сок,
настърган хрян,
сол,
1/2 лъжичка захар.

Приготвяне:

Изчистете и измийте езика,сварете го в подсолена вода с подправки за супа.Обелете го и го нарежете на филии.Потапяйте филийките в разбито яйце и галета и ги изпържете до златист цвят.Обелете ябълката и я настържете.Прибавете захарта, виното, лимоновия сок, малко сол и настърган хрян.С получения сос поднесете езика.

Добър Апетит !

1.9.09

Пилешки хапки в доматен сос

пилешки хапки в доматен сосПродукти :

400 грама пилешко филе
250 мл доматен сос
магданоз, черен пипер
сол на вкус

За марината :

1 белтък
50 мл соев сос
2 супени лъжици ябълков оцет
100 мл прясно мляко

Приготвяне :

Нарязаното на късчета филе се кисне 1-2 часа в марината от горепосочените продукти. След това се запържва леко в тиган, добавя се 250 мл доматен сок както и подправките - магданоза и черния пипер. Оставя се да поври на огъня. Ако е много гъст соса се добавя и малко вода. Сервира се с картофено пюре или ориз.

Да ви е сладко !