29.8.09

Апетитка

Необходими продукти за една доза:

1кг чорбаджийски чушки,
4кг червени пиперки,
2кг домати,
1 връзка магданоз,
3 глави чесън,
2 чаени чаши оцет,
2ч. чаши олио,
2 непълни чаши захар,
3с.л. сол.

Приготвяне:

Чорбаджийските чушки се измиват, почистват от дръжките и се нарязват сурови. Червените пиперки се изпичат, обелват, почистват от семките и се нарязват.Доматите също се обелват и нарязват.Оцетът, олиото,солта и захарта се смесват и се слагат да кипнат. В тази смес се слагат зеленчуците. След като поврат пет минути, се свалят от огъня. Прибавяте нарязания магданоз и ситно нарязания чесън.Всичко това се пълни в буркани и се стерилизира 10 минути.

Стерилизирани краставички

Продукти за един буркан:

8-10 краставички,
1ч.л.захар,
1с.л. сол,
1 кафеена чаша ябълков оцет,
1/2 глава лук,
3 зърна черен пипер,
сух копър.

Приготвяне:
Краставичките се измиват и се оставят да киснат няколко часа в студена вода.Нареждат се в буркан така, че да го запълнят.Добавят се захарта, солта, лукът,нарязан на филийки, копър, черен пипер и оцетът.Долива се вода.Капачката се затваря. Бурканите се стерилизират няколко минути.

25.8.09

Мусака с патладжани - гръцка рецепта

Продукти:

1/2кг кайма,
4-5 средно големи патладжани,
1 глава лук,
2 домата,
2 яйца,
олио, сол,червен пипер,
2 лъжици брашно,
магданоз,
1кофичка кисело мляко.

Приготвяне:

Патладжаните се обелват , нарязват се на филии с дебелина около 1/2 см, посоляват се добре , за да се оцедят.След около 30 минути се измиват и се пържат леко в горещо олио от двете страни.В същата мазнина се слага с малко вода нарязания лук и се добавя олио - две супени лъжици.След пет минути се прибавя каймата и се задушава десет минути като често се разбърква.Поръсва се с червен пипер и се прибавят настърганите домати и магданоза.Разбърква се добре и се изважда от огъня.половината от изпържените патладжани се нареждат в тавичка, върху тях се изсипва каймата и отгоре се нареждат останалите патладжани.залива се с една чаша топла вода и и се пече около половин час.От яйцата, брашното и киселото мляко се приготвя заливка.След като се залее се пече още десетина минути.

Добър Апетит !

Патладжани с прясно мляко и кайма "Кьозлеме""

Продукти:

600гр. кайма,
1кг патладжани,
1 глава лук,
2 кафени чаши прясно мляко,
1 домат, олио,
1 глава чесън,
1 чаена лъжичка сол,
червен пипер,
100гр. кашкавал

Приготвяне:

Патладжаните се измиват, опичат се, леко се срязват отдолу и се потапят в солена вода , за да излезе горчилката.След около час се измиват, обелват се и се оставят отново да се оцедят.Нарязват се на ситно, прибавя се половин чаена лъжичка сол,прясното мляко и счуканият чесън и се разбива добре.Разстила се в малка тава.Лукът се нарязва на ситно и се задушава във вода и мазнина, към него се прибавя каймата с малко вода и се пържи около 15 минути, като се бърка.Слагат се настъргания домат и червения пипер, разбърква се и се сваля от огъня.Изсипва се върху първата смес и се заглажда. Пече се в загрята фурна 15 минути.Когато се извади, още горещо , върху сместа се настръгва кшакавал.

Да ви е сладко !

13.8.09

Крокети от пиперки

Продукти:

1 кг пиперки / зелени или червени/,
1 чаша настъргано сирене,
3 яйца,
ситно нарязан магданоз,
сол,
черен пипер,
брашно,
олио

Приготвяне:

Пиперките се изпичат, изчистват се от семето и се нарязват на ситно. Разбъркват се със сиренето, магданоза и едното яйце и още един жълтък.Прибавят се сол, черен пипер и брашно, колкото поеме , за да стане смес за кюфтенца. Оформяте крокетите с мокра ръка, потопявате в брашно и разбити яйца и пържите в силно сгорещено олио.Поднасят се топли със салата или кисело мляко с чесън.

Добър Апетит !

Чушка бюрек

Продукти:

1кг прави , по- едри пиперки"Капия",
1 1/2 настъргано сирене,
4 яйца,
2-3 лъжици ситно нарязан магданоз,
брашно или галета,
дребни червени доматчета.

Приготвяне:

Пиперките се изпичат, обелват се и леко се посоляват.Разбъркваме сиренето с две яйца и магданоза и пълним чушките.Леко притискаме чушките с ръце и ги потопяваме последователно в брашното /галета/ и в разбити яйца и ги пържим до приятно зачервяване.Нареждаме в чиния и ги украсяваме с дребните червени доматчета и магданозени стръкчета.Поднасяме с кисело мляко.

Да ви е сладко !

6.8.09

Пълнени патладжани на фурна

Продукти:

5 патладжана,
3 глави лук,
2 моркова,
един резен целина,
1/2 чаша ориз,
2 домата,
магданоз,
сол, пипер,
олио.

Приготвяне:

Патладжаните се обелват, разряват се на две по дължина и се издълбава вътрешността.Посоляват се и се оставят да се оцедят.След това се измиват и се изпържват леко.Лукът се нарязва на филийки, морковите и целината се настъргват, вътрешността на патладжана се нарязва на ситно/също се посолява и оцежда/.Всичко това се задушава в олиото, в което се пържили патладжана.Прибавя се ориза да се запържи и се добавят настърганите домати и подправките. С тази смес се напълват патладжаните. Поставят се в тавичка върху настъргани домати.Пече се в силна фурна.Може да се наръси с настърган кашкавал 7-8 минути преди да се извади от фурната.

Да ви е сладко !

Омлет със зеленчуци

Продукти:

4 яйца,
75гр.брашно,
300мл прясно мляко,
три броя зелени пиперки,
два домата,
200гр. пушен бекон на резени,
сол, черен пипер,
мускатово орехче.

Приготвяне:

Разбъркайте брашното с разбитите яйца, прибавете хладко прясното мляко. Подправете със сол, черен пипер и орехчето. Оставете 15 минути. Обелете и нарежете доматите на парченца, пиперките - на къси ивици.Запържете зеленчуците в мазнина, посолете.Извадете от огъня.Загрейте фурната на 225 градуса.Покрийте с бекона дъното на йенска тавичка, така че резените да покриват и пет см от стените на тавичката.Изсипете зеленчуците, залейте отгоре с тестото , което приготвихте в началато.Покрийте с бекон.Печете 25-30 минути на 225 градуса.

Добър Апетит !