30.5.09

Тиквички на фурна

Продукти:

4 -5 средно големи тиквички,
3яйца,
1 чаена чаша кисело мляко,
150 гр кашкавал,
олио, сол, копър

Приготвяне:

Измитите, почистени тиквички се нарязват на колелца с дебелина около половин см.Посоляват се и се оставят малко да се оцедят.След около половин час се изсипва водата, изплакват се от солта и се нареждат в намазана с олио тавичка, в която ще се пекат.Нареждат се като керемидки, наръсват се отгоре с малко олио и се пекат във фурната, докато малко омекнат.Когата са полуготови, се заливат с разбитите яйца и млякото, заедно с копъра. Наръсват се обилно с настърган кашкавал и се запичат до готовност на средно силна фурна.

Да ви е сладко !

Пиле с гъби

Продукти:

1 пиле,
олио,
500 гр гъби,
1 глава лук,сол,
черен пипер,
2 чаши бяло вино,
1 лъжица брашно,
2 жълтъка,
лимонов сок.

Приготвяне:

Добре измито цяло пиле се поставя в тавичка за печене.Залива се с половин чаша олио и се пече, като често се полива с мазнина.Готовото пиле се изважда и се нарязва на порции.Мазнината от печенето пресипете в тиган и в нея изпържете нарязания лук и едро нарязаните гъби.Слага се сол и черен пипер.Сместа изсипете в йенска тенджера и разстелете равномерно. Слагате нарязаното пиле.Заливате с 2 чаши вино, малко топла вода и захлупвате с капак.Трябва да ври на слаб огън 40 минути.Ако се наложи, доливате малко вода.Сервира се, като гъбите се поставят в чинията за подложка, а върху тях се слага парче от пилето. Соса от печенето се запържва с малко брашно. Разреждате с малко бульон, дабавяте 2 разбити жълтъка с лимонов сок.С получения сос заливате всяка порция.Отгоре поставете листа от магданоз.

Добър Апетит !

20.5.09

Телешко по моряшки

Продукти:

1кг телешко месо,
3 моркова,
1 резен целина,
2корена от магданоз,
3домата,
1 кофичка кисело мляко,
200гр.бяло вино.

Приготвяне:

Месото се нарязва на средно големи парчета, почиства се от ципите и се пробожда с нож на няколко места.Там се поставят малки парченца морков и целина.Месото се изпържва в тенджера в малко олио до златисто. Залива се с малко топла вода и се оставя да заври.Вари се под капак.Задушава се докато стане готово.Ако е необходимо се долива малко гореща вода.Към средата на варенето отделно се запържват нарязаните на ситно моркови, целината и корените от магданоз.Добавят се ситно нарязаните домати и се пържи , докато се изпари водата. Тези зеленчуци се добавят към месото, посолява се и се оставя да се свари.Готовото месо се вади от соса, слага се в чиния и се нарязва на филийки, дебели 1см.Сосът се пасира и към него се добавят виното и млякото. Оставя се да ври , докато стане наполовина.Месото се залива със соса и се сервира с гарнитура от картофено пюре и пържени тиквички.

Добър Апетит !

17.5.09

Пълнени яйца

Продукти:

6 яйца,
100гр нарязана на дребно шунка,
50 гр нарязан на дребно кашкавал,
3 супени лъжици майонеза,
2-3 мариновани краставички,
черен пипер.

Приготвяне:

Твърдо сварените яйца се обелват, разрязват се наполовина по дължина и се изваждат жълтъците.Към майонезата се прибавят шунката , кашкавала, черния пипер и с тази смес се пълнят яйцата.Отгоре са поръсват настърганите жълтъци. Поднасят се в чиния, като между яйцата се поставят кръгчета от краставичките.

Добър апетит !

Агнешки медальон със спанак

Продукти:

1кг агнешко месо от бут или плешка,
1кг спанак,
250гр прясно мляко,
3 супени лъжици брашно,
125 гр. масло,
2 яйца,
6 филийки бял хляб,
2 домата,
черен пипер ,
магданоз, сол.

Приготвяне:

Костите се отстраняват от месото, а то се нарязва на парчета, които се овалват леко в брашно и се запържват в смес от масло и олио.Изчистеният и измит спанак се задушава с малко масло, 1 кафена чаша вода, магданоз, сол и черен пипер на слаб огън.Яйцата се разбиват и в тях се потапят филийките хляб и се изпържват от двете страни.В голям поднос или тавичка се нареждат изпържените филийки, върху тях се слагат парчетата месо и върху тях- дебел пласт от задушения спанак, добре оцеден от водата.Брашното се размива в прясното мляко на огъня при непрекъснато бъркане , докато се сгъсти. Наръсва се обилно с черен пипер и ястието се залива отгоре. Доматите се нарязват нафилийки и се нареждат около медальоните.

Да ви е сладко !

14.5.09

Станимашко хардало

Продукти:

1кг телешки джолан,
400гр.нахут,
100грама лук,
1глава чесън,
червен пипер,
оцет, сол

Приготвяне:

Накиснете предварително нахута в студена вода за една нощ, за да омекне.После леко се претрива с ръце , за да паднат люспите.Сега вече е готов за готвене.В подходящ глинен съд с капак поставете джолана, нахута, едро нарязания лук, скилидките чесън, нарязани на половини, червения пипер, сол и 1 лъжица оцет.Залейте с гореща вода да се покрие добре и поставете във фурна.Отначало включете на силен огън, докато заври, а след това намалете до умерена температура.Приготвя се няколко часа, докато месото и нахута омекнат.При сервиране джоланът се обезкостява.Предложете ястието със свежа салата, според сезона и студена бира.

Да ви е сладко !

Агнешки курбан

Продукти:

1кг агнешко месо,
2моркова, целина,
чубрица,
черен пипер,
дафинов лист,
сол

Приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета. Поставете го в дълбока тенджера със студена вода и оставете да заври.По време на варенето отпенвайте непрекъснато.Варете дълго време. По средата на варенето прибавете целите моркови, целината,дафинов лист. Подправете с черен пипер,сол и чубрица.Месото трябва да стане меко и крехко.Когато е готово, извадете от курбана морковите, целината и дафиновия лист.Ястието се сервира горещо.

Добър Апетит !

8.5.09

Агнешко , пълнено със сини сливи

Една вкусна и оригинална рецепта, при това лесна за изпълнение.

Необходими са ви:

500гр.агнешко, цяло парче, без кост
100гр. сини сушени сливи,без костилките
2глави лук,
100мл бяло вино,
2кубчета месен бульон,
2 супени лъжици доматено пюре,
1/2чаша олио

Приготвяне:

Направете разрез по цялата дължина на парчето агнешко и го напълнете с предварително измитите и оставени да постоят в малко вода сливи.Така приготвеното парче запържете в тенджера в олио, заедно с раздробеното кубче бульон.Когато започне да се зачервява,добавете ситно нарязания лук.Леко се запържва с лука и се добавя доматеното пюре, предварително разтворено в половин чаша топла вода и виното.Разбърквайте от време на време.Варете агнешкото в този сос около 30 минути.Ако е необходимо, долейте съвсем малко гореща вода.Посолете на вкус.Поднася се със зелена пролетна салата.

Добър Апетит !

Спаначена мусака

Продукти:

1кг спанак,
2 лъжици брашно,
6 яйца
4 лъжици масло,
1 чаена чаша прясно мляко ,
250гр.кисело мляко,
два стръка пресен чесън,
червен пипер,сол,
черен пипер на прах.

Приготвяне:

Почистения и измит спанак се попарва и се нарязва на дребно,В тенджера се загрява олио или масло, изпържва се леко брашното и се залива с прясното мляко.Подправя се със сол и черен пипер.Смесва се със спанака и се бърка.Три от яйцата се сваряват и се режат на кубчета.В тавичка за печене се изсипва половината от спаначената смес, разстила се и върху нея се поставят равномерно сварените яйца.Отгоре се покрива с останалата спаначена смес. Печете в силна фурна, докато остане на гъст сос.През това време разбивате останалите три яйца с киселото мляко и нарязания на ситно чесън.Малко преди да извадите ястието, го поливате с млечната заливка. Пече се до златисто.

Да ви е сладко !