6.4.09

Великденски козунак

Продукти:

1кг брашно,
5-6 яйца,
1чаена чаша олио,
300мл прясно мляко,
1 1/2 чаена чаша захар,
мая, колкото кибритена кутийка,
кора от 1/2 лимон,
2-3 прахчета ванилия,
щипка сол,
бадеми и стафиди

Приготвяне:

Необходимо е всички продукти да бъдат на топло.Разбиваме яйцата,захарта,млякото и ванилията до побеляване и оставяме на края на печката. В отделна купа натрошаваме маята с една чаена лъжичка захар и 50мл от млякото.Млякото трябва да е хладко. Разбъркваме накашица и оставяме на топло, но не горещо, за да втаса. Когато се появат мехурчетата, значи е втасало. Изсипваме го в яйчената смес, добавяме щипка сол и брашното.Измесваме тестото като прибавяме по малко от мазнината или топим ръцете си в нея. Месим като разтягаме и събираме тестото, докато свърши мазнината.Тестото е готово , когато стане гладко и се отделя от съда, и има шупли. Оставяме го в съда да втаса като го завиваме с кърпа.Готово е, когато обемът му се увеличи два пъти. След това с намаслени ръце късаме от тестото и правимне много дебело руло като имаме предвид, че ще увеличи обема си два пъти. Рулцата ги правим дълги и тънки и ги плетем като плитка. Оставяме го да втаса втори път.Мажем с жълтък, малко олио и кесло мляко.Отгоре ръсим с по-едра захар,набождаме бадеми и стафиди.Печем в умерено силна фурна.Козунаците се изваждат от тавата почти изстинали.Завиват се с кърпа да не изсъхнат.

Да ви е сладко !