16.4.09

Козуначени кифлички

Козуначени кифличкиПродукти:

½ кубче прясна мая,
4 яйца,
2 ½ ч.ч. захар,
1 ½ ч.ч. топло прясно мляко,
4-5 ванилии,
настъргана кората на 1 лимон,
200 мл. разтопено масло,
брашно,
мармалад,
1 ч.ч смлени орехи,
сусам

Приготвяне:

Маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да утрои обема си. Разбиват яйцата със захарта – първо белтъците със захарта и след това се прибавят жълтъците. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се забърква тесто като за кекс. След това се оставя на топло, докато удвои обема си. След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и с още брашно се замесва меко тесто да не лепи по ръцете. Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на триъгълници. Всяко триъгълниче се взима и в единия му край се слага мармалад объркан със смлени орехови ядки. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка. Готовите кифлички се подреждат в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото се оставят пак да втасат на топло, но за малко, тъй като има опасност да се разлеят. След като са втасали се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар. Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са изпечени се изваждат от тавата веднага и се оставят да изстинат. Съхраняват се в торбички,за да не изсъхнат прекалено бързо.

Добър Апетит !