18.3.09

Баница с праз лук

Една традиционна габровска рецепта на вашето внимание !

баница с праз и лукПродукти :

1 средно голяма глава лук,
3 - 4 стръка праз лук,
1 пакет листи за баница,
5 яйца,
200 гр. сирене,
200 гр. извара,
½ кофичка кисело мляко,
хлябна сода,
олио

Приготвяне :

Червеният лук и праза се обелват, омиват, нарязват на дребно и се задушават с малко водичка, като омекне лука е готов. Разбиват се 4 от яйцата, добавя се натрошеното сирене и намачканата извара, прибавя се задушения лук, киселото мляко заедно с хлябната сода (на върха на една лъжичка – колкото да шупне млякото). Всичко се обърква много добре и плънката на баницата е готова. Редят се корите за баница, след всеки олио и от готовата смес, като тя се размазва с лъжица по всяка кора. Най-отгоре на последния лист се полива с разбитото последно яйце и се пече в загрята фурна до получаването на червеникав загар отгоре.

Добър апетит!