22.2.09

Лозови сарми – „пилцета” по капански

Тези сармички са ястие-символ на сбора в село Садина, Попово

Лозови сарми – „пилцета” по капанскиПродукти :

1 консерва от лозови листа
1 чаша ориз
¼ чаша булгур
1 стрък праз
Масло за запръжка
Сол, чубрица, черен пипер, юзан
За соса: чесън, олио, оцет

Приготвяне :

Ориза и булгура се слагат с 1 чаша вода да се развият.Празът се нарязва на дребно и се изпържва в мазнината. Към него се прибавят ориза и булгура. Разбърква се и се добавя сол,чубрица, черен пипер и юзан. С получената смес се завиват сарми с лозовите листа. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са подредени лозови листа. Долива се вода, затиска се с чиния и се вари на слаб огън около 1 час. Пожелание сармите могат леко да се запекат във фурна за около 10-15 мин. Сервират се с чеснов сос, приготвен така: равни части оцет, олио и вода, сол и счукан чесън на вкус. По желание може да се сервират и с кисело мляко.

Да ви е сладко !