2.2.09

Филе от толстолоб с пъстра салата

Една вкусна рибка за вашата трапеза !

филе от толстолобПродукти за 4 човека:

осем броя средно големи филета от рибата;
две лъжици царевично брашно;
една глава ряпа;
глава червено цвекло;
два големи моркова;
два лимона;
олио, оцет, сол;
лъжичка настърган хрян/ може и готов от магазина/

Приготвяне:
Филето се овалва в царевичното брашно, в което е разбъркана солта. Оставя се да престои около половин час. През това време приготвяме салатата.Почистваме зеленчуците добре, измивамеги и ги настъргваме на най- едрата част на рендето.Веднага ги разбъркваме с лъжичка хрян и добавяме олио, оцет или лимон,/ според вкуса/, и сол.Покриваме салатата с капак и я оставяме да поеме от подправките. След това изпържваме филето до зачервяване от двете страни. Отцеждаме на хартия. Поднася се със салата и нарязани филийки лимон.Ястието е леко, витаминозно и в същото време по съдържание може да съперничи на месото.
Ако желаете, можете да приготвите един бърз сос за рибата. Необходими са ви 3-4 печени чушки, нарязани, 4 глави лук, една глава чесън, нарязан на ситно,домати от буркан, сол, кафена лъжичка захар, половин лъжичка черен пипер на прах.

Приготвяне на соса:

Запържвате леко чушките,прибавяте нарязания на шайби лук,чесън. Прибавяте пасираните домати от буркана. Слагате кафена лъжичка захар, сол на вкус и черен пипер.Когато сосът се сгъсти леко , изваждате и сервирате в сосиера. Рибата върви много с бяло вино !

Да ви е сладко !

Любопитно :
Белият толстолоб е сладководна риба от групата на внесените и аклиматизирани у нас „растителноядни риби“ от семейство Шаранови. Родината ѝ е Далечния изток. Достига относително големи размери и тегло до 20 кг.Живее в горните слоеве на водата и се храни развиващия се там планктон.