8.1.09

Френска ябълкова торта

А сега - малко френска кухня !


френска ябълкова тортаПродукти:

За ронливото тесто:

165г. брашно
щипка сол
115г. меко краве масло
1 жълтък
2-3 с.л. захар
2-3 с.л. вода (или колкото е необходимо)

За бадемовия крем:

115г. меко масло
100г. захар
1 яйце
1 жълтък
1 с.л. ябълково бренди
130г. смлени бадеми
2 с.л. брашно

3 средно големи ябълки - нарязани на филийки
1-2 с.л. захар, размесена с канела
¼ ч.ч. кайсиево желе (по желание)

Приготвяне:
От брашното, солта, захарта, маслото и жълтъка се приготвя ронливо маслено тесто. Ако стане на трохи и не може да се събере на топка, се добавят 2-3 с.л. вода. Разстила се във форма за тарта или пай и се прибира в хладилника поне за половин час, или докато се втвърди.

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Прибавят се последователно яйцето и жълтъка. Налива се брендито, при непрекъснато разбиване. Бадемите се разбъркват с брашното (аз сложих натурално нишесте) и се прибавят към маслената смес.

Кремът се сипва върху охладеното и втвърдено тесто. Отгоре се подреждат ветрилообразно резенчетата ябълки.

Тартата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути, след което температурата се намаля до 175 градуса. Пече се още 10 минути, поръсва се със захарта и се допича, докато захарта се карамелизира отгоре – още около 10 минути.

Преди поднасяне охладената тарта се намазва с кайсиевото желе, предварително затоплено на котлона и при необходимост разредено с малко вода.

Приятен апетит!