31.1.09

Тракийска трахана

Представям ви традиционно и вкусно ястие, което баба ми редовно ми приготвяше за закуска , когато бях малък !

тракийска траханаПродукти :

Един литър вода;
2 кг пипер;
едно пакетче мая;
брашно, колкото поеме;
сол

Начин на приготвяне на суровия продукт:

Изчистеният и нарязан пипер се сварява във водата, след това се намачква добре. Пакетчето мая се активира като се размива с малко хладка вода, сол, щипка захар и малко брашно. Прибавя се към водата и намачкания пипер, прибавя се постепенно брашно и се меси. Когато се омеси много добре, се оставя да втасва три дни. След това се накъсва с пръсти на малки парченца, нарежда се на слънце върху чиста повърхност и се оставя да съхне на слънце. Когата позасъхне се начупва отново, пак се оставя да съхне, сле второто изсъхване се претрива с ръце. Пресява се през решето да стане съвсем ситна траханата. Съхранява се на сухо в памучни торбички. Траханата обикновено се приготвя през лятото, защото има слънце, и е чудесна закуска за през студените зимни дни.

Приготвяне на ястието:

Шепа трахана се поставя в подходящ съд с две чаши вода от вечерта, за да се разтвори добре. На сутринта се слага на огъня, прибавя се още малко вода, според това колко гъста искате да бъде, и се вари. При варенето трябва да се бърка непрекъснато , за да не стане на топчета. Получава се каша с приятен аромат. Вари се до леко сгъстяване. Разсипва се в купички и обикновено се надробява хляб, прибавят се сирене и масло. Може да се яде и с лъжица , без хляб. Особено е вкусно, когато се поднесе с парченца праз.
Вижте и рецептата за македонска трахана !

Да ви е сладко!