8.1.09

Кюфтета с доматен сос

А сега едни вкусни кюфтенца !

Кюфтета с доматен сосПродукти:
600г. смляно месо
2 филии сух бял хляб
1 яйце
1-2 глави лук
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол
олио за пържене

За доматения сос:
1-2 глави лук
2 моркова
3-4 скилидки чесън
1/2 глава целина
4 домата
150г. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
сол

Приготвяне:
Към каймата се прибавят настърганият лук, накиснатият в прясно мляко или вода и отцеден хляб, яйцето, ситно нарязаният магданоз, черен пипер и сол на вкус. Всичко се омесва добре, правят се кюфтета с големина по желание (аз лично предпочитам да са по-малки), които се овалват в брашно (това го спестявам), сплескват се леко и се пържат в силно сгорещеното олио.

Приготвя се доматеният сос. Настърганите на най-ситно ренде моркови, целина и лук, както и чесънът се задушават в мазнина. Когато поомекнат се прибавя доматеното пюре и също се запържва. Прибавят се пасираните домати и червеният пипер. В малко водичка се разтваря брашното и се прибавя към соса. Ако е необходимо, се налива малко топла водичка, така че да се получи умерено гъст сос. Посолява се и се оставя да поври 8-10 минути на тих огън. Може да се сложи и 1ч.л. захар, за да не е прекалено кисел сосът.

След това се прибавят кюфтетата и ястието се вари още 10-15 минути.

Добър апетит!