31.1.09

Катми на сач

Катми на сач
Продукти :

1 литър прясно мляко;
0,5 кг брашно;
3 яйца;
щипка сол;
щипка захар;
масло

Приготвяне :

Най-напред активираме маята - мая за хляб колкото кибритена кутийка се разбърква в малко топла вода, слага се щипка сол , щипка захар, разбърква се добре и се оставя да шупне. Разбиваме две яйца и ги прибавяме към млякото, разбивайки сместа. Слагаме маята с разбъркване. Постепенно и по малко се прибавя брашно с бъркане за да стане по гъста сместа – като боза. Оставя се да втаса, тоест да се появят мехурчета на повърхността. През това време слагаме сача на огъня да се загрее. Маже се със суров жълтък. Сипва се от сместа с голяма дървена лъжица като се разстила хубаво. Обръщат се от двете страни като се внимава да не загорят. Когато са готови се мажат с масло от едната страна и се поднасят със сирене или сладко.

Добър апетит !