9.1.09

Шкембе чорба

Едно ястие олицетворяващо нацията (или поне част от нея) !


Продукти :
1-2 кг шкембе/свинско или телешко/
1 глава лук
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
2 лъжици брашно
чесън
подправка за шкембе

Приготвяне :
Измито и почистено шкембето се сварява добре-докато почне да се къса.
Докато се вари се обира пяната, а като се свари се изважда и се нарязва на парчета и се връща в бульона, където е вряло.
В друг съд се изпържва 1 глава лук в 1 кафена чаша олио и като омекне се добавя червен пипер. Сипва се при шкембето. Прави се застройка - 1 чаена чаша кисело мляко,2 жълтъка, 2 лъжици брашно се разбъркват добре на слаб котлон се вари с непрекъснато бъркане докато почне да се сгъстява.Това се разрежда с малко от бульона и се смесва в тенджерата при шкембето. Поръсва се с чер пипер.
Отделно се счуква чесън, залива се с оцет - да стане гъста кашичка. Като се сервира чорбата, отделно се слага купичката с чесъна за добавка по желание. Който обича люто, може да си стрие сухи люти чушки. Консумира се гореща.

Добър Апетит !