28.1.09

Тас кебап

Днес съм решил да ви представя една класическа рецепта - тас кебап !

Тас кебапПродукти :

600 г телешко;
50 мл олио;
5 глави кромид лук /може и две, аз предпочитам с повече лук/;
2-3 моркова;
1 к. ч. доматено пюре;
1 с л брашно;
1/2 ч л черен пипер на зърна;
1 ч л червен пипер;
1-2 зърна бахар;
магданоз;
сол;
2 л. дафинов лист

Приготвяне :

Месото се нарязва на парчета, на хапки и леко се запържва в мазнината. В същата мазнина, след изваждането на месото, се задушава нарязаният лук и моркови. Когато лукът омекне, се слага разреденото доматено пюре. Когато изври, се прибавя месото, поръсва се със червен пипер, черен пипер, бахар, сол и дафинов лист. Прибавя се половин ч.чаша гореща вода. Похлупва се с капак да се задуши и се оставя на тих огън до омекване на месото. Когато ястието стане полу готово се добавя и половин ч.чаша бяло/червено вино. Похлупва се под капак докато стане напълно готово. 5-10 мин преди да се отсрани от огъня, ястието се поръсва със размитото брашно във малко топла водичка и се оставя да къкри, докато сгъсти. Готовото ястие се гарнира със магданоз и се поднася със варен ориз или картофено пюре.

Добър апетит !

Любопитно :

Телешкото месо присъства в европейските кухни от древни времена. То често е във форма на котлети като италианските котолета или знаменитото австрийско ястие виенски шницел. Тъй като телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо, при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо.