12.1.09

За бебета

Предвид спецификата на предложените ястия (за бебета) бих искал да отбележа, че абсолютно всички долуизброени храни са приготвени и изпробвани от жена ми за малкия ни син, когато е бил на тази възраст.

Тиква с пилешко месо /над 6 месеца/

100 р. Тиква
50 гр. Бяло пилешко месо/от гърдите/
20 гр. Ориз или оризово брашно
Половин картоф /ср.големина/

В 200 мл. преварена завряла вода се слагат последователно картофа, ориза и месото. След това се добавя сол на върха на кафена лъжичка и чисто масло или растително олио. Когато е готово се оставя малко да изстине и се пасира заедно с тиквата, която е предварително сварена.


Пилешка супа /над 6 месеца/

30 гр. Пилешко месо /от гърдите/
1 чаена лъжица чисто масло /растителна мазнина/
Картоф
20 гр. ориз или фиде
Лук
Сол
Магданоз

В 200 мл вода се слагат да заврят малко лук, картофи, фиде/ориз/ и пилешко бяло месо. Добавя се сол и масло, магданоз. След като всичко е сварено се пасира и се добавя сухар.

Зеленчукова супа /над 6 месеца/

Домати, грах, ориз, чушка, картоф, морков, лук
Подправки: сол, магданоз
В кипяща вода се изсипват зеленчуците - лук, морков, картоф, чушка, ориз, грах, домати. След като станат готови, се прибавят подправките – сол и магданоз. След това се пасира.

Попара /над 7 месеца/

30 – 50 гр. обезсолено сирене
2-3 сухара
10 гр. Масло
150 мл чай (липа, шипка)

Натрошените сухари и сирене се заливат с горещ чай, който може да бъде подсладен със 5 гр.захар (за предпочитане е кафявата захар) и маслото.Захлупва се и се оставя няколко минути докато омекне сухарът. Може да пасирате.

Пюре от тиква /над 5 месеца/

150гр. тиква
2 мерителни лъжици сухо адаптирано мляко.
Тиквата се сварява, смачква се и се подправя на огъня с две мерителни лъжици адаптирано мляко.

Пюре от моркови /над 5 месеца/
2 моркова
1 мерителна лъжица адаптирано мляко
Избират се здрави моркови, измиват се внимателно и се остъргват с нож, варят се във вода. Пасират се заедно с водичката във която са вряли и 1 мерителна лажичка адаптирано мляко.


Пюре от грах /над 5 месеца/


50 г сух грах
Адаптирано мляко

Почистеният и измит грах се вари до омекване. Пасира се заедно с 1-2 мерителни лъжички адаптирано мляко.


Кисел от ябълки /над 6 месеца/

Изчиства се и се нарязва 1-2 ябълки. Сваряват се, пасират се. Връща се на котлона добавя се 1 ч.л. кафява захар след като заври се добява 2 с.л. царевично брашно размито в малко студена вода. Кисела се вари докато се сгъсти.
По същия начин се приготвят и кисели от круши и др. плодове. Може да използвате и плодово пюре вместо плод.

Плодово пюре с ябълка и морков/над 5 месеца/

1 морков
Половин ябълка

Морковът се почиства и сварява в малко водичка. Ябълката също се поставя в гореща вода, за да омекне. Пасирате всичко с малко водичка. По желание може да добавите и 1 мерителна лъжичка адаптирано мляко.


Зеленчуково пюре от картофи и карфиол/над 5 месеца/

50 гр. карфиол
Половин картоф

Сварява се картофа и карфиола. Аз ги сварявам по отделно, може и заедно. Слагам ги в блендера сипвам малко преварена водичка и 1 мерителна лъжичка адаптирано мляко и пасирам.

Месно-зеленчуково пюре/над 6 месеца/


Картоф
Морков
30 гр. пил. месо/може и телешко, пуешко или заешко/


Сваряват се поотделно картофа, моркова и месото. Пасират се с малко преварена водичка и 1 чаена лъжичка зехтин.


Месно пюре със ориз/над 8 месеца/


50 гр. пилешко, заешко, телешко
1 с.л. ориз
Половин малък лук
1 с.л. масло

В гореща вода се сваряват лука, ориза, месото. Добавя се маслото. Когато са готови се пасира. Може да се добави половин домат и малко сол за вкус.

Грис със плодов сок /над 7 месеца/
 
1ч.чаша плодово пюре
2-3 суп.лъж. грис
След като пюрето разтворено в 50 мл вода заври се сипва гриса и се бърка докато се сгъсти. Тъй като в пюрето има захар, не е нужна да добавяте, но ако прецените може да подсладите. Това е подходящо за следобедна закуска на детето.

Каша от овесени ядки / над 7 месеца/

2-4 супени лъжици финни овесени ядки се слагат да престоят около 20 минути във вряла вода, за да набъбнат. След което се гарнират според вкуса на детето: пасира се, като попара, със сиренце и масълце, или се пасират със плово пюренце или адаптирано млекце. Може и със суров плод – банан, ябълка или круша /да бъдат попарени в гореща вода до омекване/.


Елда

1 кафена чаша елда се сварява във 2 кафени чаши вода за 20-25 мин. Сварената вече елда се примива със студена вода за да не нагарча.
Пасираме елдата и добавяме 1 бурканче плодово пюре. /над 5 месеца /
Пасираме елдата заедно със 50 гр. сирене и 30 гр. масло./над 7 месеца /

Елдата може да се използва в детското хранене още след първите 4-6 месеца. Тя не съдържа глутен, което дава възможност да се разшири менюто на децата с глутенова ентеропатия. Може да се използва за приготвяне на каши, кисели, супи.
Трябва да се знае обаче, че при нея е възможна проява на алергия.
100 г елда съдържа 11,7 г белтъци, 3,9 мг желязо и много калций - 114 мг.
Елдата е храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациентите с анемия, захарен диабет, затлъстяване. Тя е полезна и при заболявания на нервната система, при нарушена функция на черния дроб, зрението.
Елдата намалява нивото на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Богата е на микроелементи и лекарите я ценят поради високото й съдържание на рутин - вещество, което укрепва съдовата стена и намалява риска от увреждания.
Елдата преди варене не се измива с вода и не се вари в много вода.




Мус от ябълки
Вкусен десерт за кърмачета./над 6 месеца/
Счуквт се наситно 1 сухар или 2 бисквити и се заливат със врял сироп, приготвин от 15 гр. захар и 100 гр. вода. Сместа се покрива и се оставя да набъбне. Обелва се една ябълка, настъргва се ситно на рендето, след което се разбърква добре в запарения сухар/бисквити.


Зеленчукова супа /над 9 месеца/

Към 100 р. Месен бульон се прибавя 50 гр. ситно нарязан зеленчук и се вари до омекването му. 10 минути преди свалянето от огъня се прибавят 5 гр. фиде или ори и на върха на ножа сол. След свалянето може да се домави 25 гр. кисело мляко и 1 чаена лъжичка краве масло.


Месен бульон

Кости с месо се разстрошават и се заливат с вода в отношение 1:5. Варят се 2-3 часа, може и по-малко, зависи от месото, като в началото се обира пяната. Към края на варенето се добавят, вързани в тензух, моркови и други коренища. След сваряването бульона се прецежда. Използва се за приготвяне на супи, сосове, ястия. Може да използвате и готовите сухи опаковки за бульон.

Брашнена каша

Размива се 10 гр. брашно в 50 мл. Вода. Вари се около 10 минути. Добавят се коло 75 гр. прясно или адаптирано мляко и 5 гр. захар. Кипва се като непрекъснато се бърка. Сваля се от огъня и се добавя 1 чаена лъжичка краве масло. Бърка се докато изстине, за да не се образува кора. Ако кашата е много гъста, може да се добави плодов сок, плодово пюре или още водичка.
Забележка: Брашното трябва да е препечено до получаване на бежов цвят.

Морковена супа

Нарязва се на резенчета и се варят в 500 мл вода, 250 гр моркови, докато омекнат. Пасират се през цедка. Получената кашичка се размива във водата, във която са врели морковите. Долива се водичка и отново се кипва. Прибавя се една щипка сол. Използва се при остро храносмилателно разстройство във всички възрасти/детето трябва да е захранено/, с изключение на новороденото.

Ябълкова каша/над 5 месеца/

Около 1-2 ябълки се измиват, обелватсе и се настъргват. Към тях се прибавят 50 мл. Вода, 1 лъжица препечено брашно и 5 гр. захар. Кипва се на огън.



Забележка
: Ястията с адаптирано мляко трябва да бъдат употребявани най-късно един час след приготвянето им.