7.1.09

Кекс с пъпеш и орехово-карамелена заливка

Идеален за лятото със свеж аромат на пъпеш и лек привкус на канела (и джинджифил).

кекс с пъпеш и орехово-карамелена заливкаПродукти:
-3 яйца
-2/3 ч.ч. олио
-2 ч.ч. захар
-1 ч.л. ванилия
-2 ч.ч. пюриран пъпеш
-3 ч.ч. брашно
-1 ч.л. сол
-1 ч.л. хлебна сода
-3/4 ч.л. бакпулвер
-1 ч.л. канела
-1/2 ч.л. смлян джинджифил

За заливката:
-100 г. маргарин
-1 2/3 ч.ч. захар
-1/2 ч.ч. смлени орехи

Приготвяне:
Разбиват се захарта, яйцата, олиото, ванилията и пъпеша. В друга купа се пресява брашното и към него се прибавят солта, содата, бакпулвера, канелата и джинджифилът. Разбъркват се сухите съставките и се прибавят към мокрите. Сместа се сипва в намаслена форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна на 165 градуса около 1 час.

Заливка:
Маргаринът и захарта се слагат в МВ за около 3 минути, да се разтопят и захарта да се карамелизира. На всяка минута сместа се разбърква. След това се прибавят орехите. Заливката се нанася върху кекса докато е още топъл (не горещ) и се оставя поне 1 час да се охлади, преди да се разреже и поднесе.

Да ви е сладко!