29.12.08

Запечени картофи със сирене и кашкавал

А сега нещо вкусно, безмесно, но насищащо !

запечени картофи със сирене и кашкавалПродукти :
- 300 грама сирене;
- половин килограм картофи;
- 200 грама кашкавал;
- половин пакетче майонеза;
- половин чаша вода - 100 грама
- чубрица и сол на вкус

Приготвяне:

Нарязват се картофите, майонезата и натрошеното сирене се разбъркват и добавят към картофите и се разстилат върху леко намазана с олио тава. Слага се и малко водичка да не стане сухо ястието. Пече се на 200 градуса във фурна, като покривате тавата фолио. Когато са готови настъргвате отгоре кашкавала и го оставяте на изключена вече фурна да омекне, така щото ястието да добие "търговски вид".

Добър Апетит !

Пиле с картофи в гювеч "ох бабачоо"

А сега една класика в жанра !


Продукти :

- 4 пилешки бутчета;
- няколко картофа;
- доматен сос;
- 1 лъжица царевично нишесте;
- водна чаша вода;
- сол на вкус, чубрица, малко олио

Всичко в тази прекрасна и проста рецепта се слага наведнъж в гювеча, с изключение на царевичното нишесте, което се добавя накрая когато е почти готово яденето. Яденето се пече на 200 градуса и ДА, наистина е толкова вкусно колкото изглежда.

Добър апетит !

18.12.08

Късчета свинско с картофи в гювече

Преди малко жена ми ме изненада с това вкусно ястие за вечеря. Гарнирано с чаша бяло вино, това блюдо е достоен завършек на тежкия работен ден.

Късчета свинско с картофи в гювечеПродукти за 4 порции :

- 4 картофа ;
- свинско месо за готвене - 500 грама ;
- четири кисели краставички ;
- 4 моркова ;
- 200 грама кашкавал ;
- маргарин ;
- 4 лъжици царевично нишесте ;
- сол на вкус

Приготвяне :

Нарязвате картофите и слагате по един във всяко гювече, разпределяте месото също така, като преди това го нарязвате на хапки. Добавяте по 20 грама маргарин във всяко от тях и 40 мл вода. Слагате да се пече на 200 градуса.
Нарязвате на ситно краставичките и морковите и ги добавяте към полуготовото месо и картофи.
Когато е почти готово се слага по една лъжица царевично нишесте във всяко гювече.
Преди сервиране се добавя настърган кашкавал. Не забравяйте да затворите след настъргването капака за да омекне хубаво кашкавалчето преди да поднесете.

Добър апетит !

Капама по добруджански

Зима е, студено е , трябва да мислим за околокоремните си запаси, на вниманието Ви предлагам една рецепта с изпитан резултат за случая, а именно :

Капама по добруджанскиПродукти за 4 порции :

- 750 гр свинско месо (от бут, плешка или вратни пържоли);
- 500 гр бяло пилешко месо ;
- 400 гр бекон ;
- 1 голяма кисела зелка ;
- 1 ч.ч. зелев сок (или топла вода) ;
- 2 с.л. свинска мас (олио) ;
- смлян черен пипер ;
- черен пипер на зърна ;
- сол

Приготвяне:

Отделят се горните, по-груби листа на зелката, нарязват се на
ситно и една част се постила на дъното на глинения съд
(може да използвате йенска тенджера или обикновена), намазан с 1 с.л. мас или олио.
От останалите листа се отрязват по-дебелите жилки и ако листата са големи, се разрязват на две.
Беконът се нарязва на тънки резени.
Бялото месо се нарязва на немного големи равни парчета, които се поръсват със сол и черен пипер.
Около всяко парче месо се увива резен бекон и така приготвените парчета месо се завиват в зелев лист, като сърма. Половината от сърмите се нареждат на дъното на тенджерата.
Отгоре се слага нарязаното на порции свинско месо и овкусено със сол и черен пипер. Отгоре се нарежда останалата част от сърмите.
Най-отгоре се слага ситно нарязано зеле и 1 с.л. мас (олио) и няколко зърна черен пипер. Полива се с 1 ч.ч. топла вода или 1 ч.ч. зелев сок.
Глиненият съд се слага във фурната и се пече в умерена фурна 2 -3 часа.

После сядате и със руйно червено винце и буркан люти чушки стават чудеса!

Добър апетит !

Торта с моркови

Сещате ли се вица за зайо и тортата с моркови ? Е, има такова ястие и в никакъв случай не е гадно както във вица, а именно :

Продукти:
3 големи моркова,
150 гр.маргарин,
3 яйца,
200 гр.брашно,
1 ч.ч захар,
1 ч.л сода за хляб,
50 гр.орехи,
канела

За крема:
1 л. прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч. захар
6 лъжици брашно
1/2 масло

За глазурата:
60 гр. пудра захар,50 гр.шоколад,2 с.л.вода.Сваряваме водата и захарта до получаване на гъст сироп.Заливаме с горещия сироп шоколада и разбъркваме докато се разтопи и стане течен.Глазурата се използва докато е топла.

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта.
Разтопяваме маргарина,добавяме рендосаните моркови и разбъркваме.Прибавяме и яйчната смес,содата,канелата, брашното и орехите.Разбъркваме добре.
Получената смес изсипваме в намазнена тавичка и слагаме да се пече във фурната.
Готовият блат разрезваме с конец на две части.Едната част намазваме обилно с крема и покриваме с втората част от блата.
С останалия крем намазваме тортата отгоре и отстрани.Оставяме да престои един час в хладилник и тогава шарим с глазурата.

Добър Апетит !