18.12.08

Капама по добруджански

Зима е, студено е , трябва да мислим за околокоремните си запаси, на вниманието Ви предлагам една рецепта с изпитан резултат за случая, а именно :

Капама по добруджанскиПродукти за 4 порции :

- 750 гр свинско месо (от бут, плешка или вратни пържоли);
- 500 гр бяло пилешко месо ;
- 400 гр бекон ;
- 1 голяма кисела зелка ;
- 1 ч.ч. зелев сок (или топла вода) ;
- 2 с.л. свинска мас (олио) ;
- смлян черен пипер ;
- черен пипер на зърна ;
- сол

Приготвяне:

Отделят се горните, по-груби листа на зелката, нарязват се на
ситно и една част се постила на дъното на глинения съд
(може да използвате йенска тенджера или обикновена), намазан с 1 с.л. мас или олио.
От останалите листа се отрязват по-дебелите жилки и ако листата са големи, се разрязват на две.
Беконът се нарязва на тънки резени.
Бялото месо се нарязва на немного големи равни парчета, които се поръсват със сол и черен пипер.
Около всяко парче месо се увива резен бекон и така приготвените парчета месо се завиват в зелев лист, като сърма. Половината от сърмите се нареждат на дъното на тенджерата.
Отгоре се слага нарязаното на порции свинско месо и овкусено със сол и черен пипер. Отгоре се нарежда останалата част от сърмите.
Най-отгоре се слага ситно нарязано зеле и 1 с.л. мас (олио) и няколко зърна черен пипер. Полива се с 1 ч.ч. топла вода или 1 ч.ч. зелев сок.
Глиненият съд се слага във фурната и се пече в умерена фурна 2 -3 часа.

После сядате и със руйно червено винце и буркан люти чушки стават чудеса!

Добър апетит !